Podsedák - môj názor kedy áno a kedy nie

Ahojte.

Keďže ste sa dostali na tento článok, ktorý je súčasťou nášho e-shopu, tak pravdepodobne zvažujete kúpu podsedáku a neviete, či už nastala tá správna chvíľa, resp. či je dieťa už dostatočne veľké na to, aby táto forma prepravy bola bezpečná. V stručnosti zhrniem môj názor na túto "problematiku" a možno Vám v rozhodovaní pomôžem.

"Na podsedáku sa píše, že je od 15 kg, tak to musí byť bezpečné."

Aj takéto vety od zákazníkov môžu byť súčasťou predajného procesu, s ktorým sa dennodenne stretávame. Veľa rodičov chce siahnuť po podsedáku pomerne dosť skoro. V tvrdení, že 15 kg dieťa je na túto formu cestovania pripravené, by som bol možno trochu opatrný. Obzvlášť, keď je dnes táto hmotnosť detí bežná vo veku 2-3 rokov.

V zásade s vyjadrením z nadpisu musíme súhlasiť. Áno, sú podsedáky aj od 15 kg, hoci väčšina je doporučená až od 22 kg. Nemôžeme teda nikoho lámať a krvopotne presviedčať, že ideálnejšia varianta pre jeho dieťa bude autosedačka od 15 do 36 kg. Vždy túto možnosť ale zákazníkovi odprezentujeme, nakoľko nám na bezpečnosti detí veľmi záleží.

Lepšia je orientácia podľa výšky dieťatka - ideálna výška pre prechod na podsedák je cca 135 cm

Ak teda môžem povedať za seba, kedy je vhodné podsedák začať používať, tak by som sa rozhodol podľa dosiahnutej výšky dieťaťa - a to od 135 cm. Je to výška postavy, ktorú odporučuje na využívanie podsedákov aj výrobca autosedačiek Britax-Romer.

Ako sa podsedák púta do auta? Sú podsedáky aj na Isofix?

Montáž podsedáka du auta je väčšinou jednoduchá  spolu s dieťaťom ho na sedačke drží 3-bodový pás vozidla. Samozrejme, k dispozícii sú aj podsedáky s montážou na Isofix. Táto verzia je bezpečnejšia a výhodou je aj to, že keď na ňom dieťa neveziete, tak Vám nelieta po aute.

Podsedáky nájdete aj v našej online ponuke a na predajni v Považskej Bystrici. Pre jednoduchšiu orientáciu sa do kategórie môžete prekliknúť tu:

Podsedáky:

Prečo sú autosedačky od 15 do 36 kg bezpečnejšie ako podsedáky?

Bezpečnosť v porovnaní s podsedákom je výrazne lepšia hlavne v hornej časti tela. Sú chránené plecia a celý trup, dieťa má v komfortnejšej zóne vedený bezpečnostný pás a určite aj odpočinkový priestor na hlavičku je výrazne komfortnejší. Tá má v prípade spánku aj oporu, kde sa môže skloniť a oprieť. Podsedák takúto možnosť neumožňuje. Dieťa je teda veľmi dobre chránené z boku a v prípade nárazu, poprípade pri prudkom brzdení je ideálnejšie zadržané bezpečnostným pásom. Preto sú autosedačky z kategórie 15-36 kg podľa mňa bezpečnejšie.

Autosedačka pre veľké deti nie je až tak drahá ako si možno myslíte.

Samozrejme, aj v tejto kategórií - autosedačiek od 15 do 36 kg nájdeme modely s cenovkou 300 € a viac. Ale keďže sa bavíme o podsedákoch ako hlavnej téme, tak v našej ponuke nájdete tieto autosedačky s cenovkou do 150 €.

Drvivá týchto autosedačiek sa dá neskôr rozdeliť na samostatný podsedák, takže máte fajn riešenie na dlhú dobu a bez obmedzení.

Tak od kedy teda ten podsedák?

Za mňa je ideálne čo najdlhšie držať deti v plnohodnotnej autosedačke ako sme si už spomínali. Názory na podsedáky sa v rôznych smeroch líšia. Popredný výrobca autosedačiek Britax-Römer doporučuje používať podsedáky od výšky postavy 135 cm.

S týmto som stotožnený aj ja a je na každom rodičovi ako sa k danej problematike postaví. Treba myslieť na to, že zlé sa môže rýchlo stať a treba aktívne predchádzať možným následkom. A práve aj výber bezpečnej autosedačky je akousi aktívnou ochranou našich detí.

Ďakujem za pozornosť a teším sa na Vašu návštevu u nás na predajni v Považskej Bystrici, kde Vám radi poradíme s výberom akejkoľvek autosedačky ;)

Samozrejme Vám vieme poradiť aj pri online nákupe - neváhajte nás kontaktovať napríklad mailom na obchod@123kociky.sk